Urbana Myter  - Specifik artikel

Herman Göring

Publiceringsdatum: January 02, 2009 02:23:10 PM
Författare: Tillbar
Kategori: Urbana myter: Övriga urbana myter

Göring och OrrholmsgaragetI det numera för sina konstverk, sin poesi och sin musik, berömda Orrholmsgaraget finns ett konstverk som har en speciell bakgrund.

Konstverket, som färdigställdes 2007, är en halv bil och materialet är fuskgranit som dragits över ena halvan av en skrotbil. Den andra halvan av skrotbilen hänger, vackert beklädd med kakelmosaik, på annan plats i garaget. Men detta är delvis ren lögn!

Mosaikbilen är helt riktigt en kakelbeklädd VW bubbla - men bilen vid vinkelväggen är icke alls en skrotbilsdel överdragen med fuskgranit utan en VW – handhuggen direkt ur ett homogent granitblock! Hela storyn med fuskgranit och även mosaikkonstverket är inget annat en cover up historia för att dölja det riktiga förhållandena bakom konstverket.

Den s.k. garagegruppen som ligger bakom Orrholmsgaragets förvandling från en ogästvänlig förvaringsplats för bilar till ett välkomnande kulturhus, insåg att skulle sanningen ges offentlighet, innan konstverket var helt färdigt, skulle risken för stöld och åverkan vara alltför stor. Fram till nu har det varit en välbevarad hemlighet att bilen är huggen ur ett block av den extremt ovanliga och värdefulla granitkvaliten sotgranit från Bohus-Malmön! Sotgraniten bröts ur en mycket liten fyndighet under några år runt 1890 avbröts slutligen i samband med den stora stenhuggarstrejken 1897. Den totala produktion uppgick till enbart ca 400 ton som styckades i 10 block a 40 ton – merparten av dessa 10 sotgranitblock lämnade Malmön - uppköpta av dem som hade ansvaret för den tidens stora byggen. Huvuddelen av blocken – delades upp i mindre poster och exporterades ut i världen. Pga. den unika och värdefulla kvalitén omgavs de flesta användningsområden med sträng sekretess.

Därför är det i dagsläget näst intill omöjligt att kartlägga sotgranitens slutdestinationer. I några fall är det dock känt - en trappa i världens vackraste byggnad, Taj Mahal i Agra är gjord i sotgranit, i tsarernas berömda kröningskyrka i Kreml Uspenskijkatedralen finns en dopfunt i sotgranit och i Versailles, i det kungliga residenset Château de Versailles - ett magnifikt bord i polerad sotgranit vid vilket f.ö. Versaillesfreden undertecknades 1919. Vid 1;a världskrigets slut fanns endast ca 10 ton sotgranit kvar på Malmön.

Herman Göring – det Tyska flygaresset hamnade efter kriget i Sverige och försörjde sig med postflygaruppdrag runt om i landet. Vid ett av dessa uppdrag hamnade den blivande toppfiguren i Tredje riket efter en dramatisk nödlandning i vattnet strax utanför Malmön. En stenhuggeriägare vid namn Wederman räddade Göring men det dröjde av olika skäl innan han kunde organisera sin återfärd till Stockholm. Väntetiden spankulerade Göring runt på ön och blev påvisad det enda kvarvarande sotgranitblocket som fanns en lagerbyggnad emballerat i en vaxad duk.

Göring blev gripen av den kärva och strama skönheten i den mörkgrå sotgraniten. Sedan vet vi ju hur Görings levnadsbana utvecklades, han blev såväl generalfältmarskalk som riksmarskalk. Som tvåa i nazisthierarkin ansåg han sig ha ett särskilt ansvar för en överdådig present till Hitler när denne skulle fylla 50 år i april 1939. Han erinrade sig sotgraniten och kom på att en mäktig staty av Der Führer i det material som dessutom fanns i det bord vid vilket den av Hitler helt oacceptabla Versaillesfreden undertecknads, skulle vara en uppskattad present. I hemlighet reste en delegation med Göring i spetsen strax före nyåret 1938 till Malmön. Och till hans förtjusning fanns sotgraniten kvar.

Affären gjordes upp snabbt och delegationen återvände till Berlin och föreberedelserna drogs igång – det var inte lång tid kvar till Hitlers födelsedag. Rustningarna inför det stundande kriget krympte dock tid och kapacitet för transport av sotgraniten i rask takt och i februari insåg Göring att det inte skulle vara möjligt att hinna med projektet. Och inte utan viss bitterhet, kan antas, blåste han av hela operationen.

Den 1 september 1939 bröt kriget ut och världsbranden innebar att den av Göring köpta, fullt betalda, sotgraniten blev kvar på Malmön och föll så småningom i glömska. Görings och Hitlers öde känner vi. Göringräddare Wederman – som också var den som höll i affären med Göring – dog 1951. Vid 50 - talets slut fanns knappast någon kvar i livet kunde vittna om de märkliga turerna kring den kvarvarande sotgraniten, I början av 1960-talet delades blocket i två delar av Wedermans söner och huvuddelen, ca 6 ton försåldes till USA och användes som golv i huvudentrén till Kennedy Space Center i Florida.Den kvarvarande graniten låg i all stillhet i samma lagerbyggnad där den alltid legat. Tiden gick och i fjol – hösten 2006 deltog Torben Enson i en vandring ”i granitens fotspår” på Malmön under ledning av ett barnbarn till Wederman – Martin Wederman som ärvt farfars intresse för granit och är Sveriges ledande specialiBetyg:

Betygsätt myten:  
 
   Genomsnitts betyg: 9.6 (3 Röster)


Comments:

Guest:
2009-01-03 21:00:34
Martin Wederman som ärvt farfars intresse för granit och är Sveriges ledande specialist på granitens historia – och visste att berätta legenden om Göring och sotgraniten, Något som han egentligen trodde var mer ett utslag av farfars berättarlusta än en sann historia. Wederman och Enson hittade till sist ett hoprasat hus som visade sig vara farfars gamla lagerhus. Under det sammanfallna huset fann de blocket på 4 ton sotgranit i vaxemballering – på stående fot bestämde sig Enson för att köpa blocket. En sen vinterkväll i januari i år anlände diskret en lastbil till Orrholmsgaraget och en truck lyfte av en övertäckt lastpall som låstes in i ett förråd. I maj i år påbörjade skulptören Amir Yazz Ribad arbetet med att uthugga silhuetten av en folkabubbla ur granitblocket. Sent i augusti var jobbet klart och nu finns sotgranitbilen på plats i Orrholmsgaraget och kommer att invigas senare under hösten. Detta är historien bakom ett av märkligaste konstverken i Karlstad.Guest:
2009-01-06 16:04:46
En mycket märklig och spännande historia. Kan det finnas ett korn av sanning i detta? Det finns många fakta i berättelsen som tuder på att det nog är sant...........


Guest:
2009-02-02 20:11:29
Fantastiskt! Detta är tills nu okänt och det skall bli intresant om det kommer fram mer om Görings förehavanden i Sverige.


Guest:
2009-02-23 23:47:47
Det här hade jag ingen aniiiiiiiiiing om. Häftigt!
Douglas Durham


Guest:
2009-04-03 06:57:44
har läst om detta. Märkligt att inte historien kommit fram tidigare.


Guest:
2009-07-20 21:51:20
Som amatörhistoriker har jag lärt mig att det mesta kan vara sant. Så denna historia om Herman Görings Sverigeäventyr hör hemma i seriösa sammanhang.


Guest:
2009-05-16 10:46:04
Jag ha rkollar runt en del och det mesta tyder på att detta är sant!


Guest:
2009-09-15 23:10:59
Det här har jag hört min farfar berätta om. Mycket intresant.


Guest:
2010-04-16 20:27:05
Mycket fascinerande Men det borde väl finnas mer historiskt material om detta?


Här kan du kommentera artikeln:

Visual Confirmation Security Code*Skriv in koden ovan:  STATISTIK
  • Antal artiklar: 160
  • Ej godkända artiklar: 0
  • Antal artiklar idag: 0
  • Antal kataloger: 2
  • Antal underkataloger: 19


Bild från hemsidan urbana myter